ortopan

Ortopan ali slikanje zob

Ortopan ali ortopanthomogram je najpogostejše panoramsko slikanje zob in kosti obraza v stomatologiji v 2D obliki. Vse o ortopanu si oglejte na spletni strani. Na podlagi ortopan slike zobozdravnik oceni stanje zob. Ortopan je pregledna slika, na kateri se poleg zgornje in spodnje čeljusti, vidi tudi stanje zob, zobnih korenin, kostno strukturo in obzobna tkiva. Ortopan slikanje pokaže, kje se skrivajo različni procesi, ki jih brez ortopan slike ne bi bilo mogoče opaziti in omogoča splošen vpogled stanja zgornje in spodnje čeljusti.

ortopan
Ortopan slikanje potrebujemo za: rutinsko diagnostiko pri prvih pregledih, pri poškodbi, pri parodontozi, za planiranje kirurških posegov. Slikanje pa omogoča: odkriti zobno gnilobo, poškodbe kosti in zobne korenine, odkriti zobe, ki nepravilno izraščajo ali zaradi gneče niso izrasli iz dlesni, odkriti tumorje, ciste ali gnojna vnetja, preveriti napredovanje rasti stalnih zob pri otrocih, ki imajo še mlečne zobe, načrtovanje obsežnih popravil zobne gnilobe, posegov v koreninski kanal, namestitev zobnih vsadkov in težavnih ruvanj, načrtovanje ortodontskih posegov.

Ortopan slikanje – več možnih načinov:

  • Panoramsko slikanje je celotno pregledno slikanje zgornje in spodnje čeljusti. Potrebujejo ga takrat, ko želijo videti stanje, še preden se lotijo popravil zobovja.
  • Intraoralno slikanje pomeni slikanje posameznih (največ tri) zob od krone do korenine. Takšna slika je bolj natančna od panoramske. Uporablja se pri slikanju zobne gnilobe ali če zobozdravnik naredi polnitev zoba.
  • Slikanje z griznimi krilci je pravzaprav vrsta intraoralnega slikanja, ki pokaže krone zgornjih in spodnjih zob (oseba pri slikanju ugrizne v nekakšna krilca), tako da je na sliki zobna krona. To je pomembno pri odkrivanju zobne gnilobe.
  • Kefalometrija je stransko slikanje glave, tako sliko oziroma meritve potrebujejo v čeljustni in zobni ortopediji.
  • Tomografija je prikaz prečnega prereza čeljusti in jo je v sodobnem času nadomestila računalniška tomografija.
  • Okluzalno slikanje je redkejše in prikaže celoten lok zgornje in spodnje čeljusti, torej ustno nebo ali ustno dno. Slike lahko uporabljajo za ugotavljanje pravilnega razvoja stalnih zob, zlomov čeljusti, razpok in podobno.
Rate this post