Ahilova tetiva

Ahilova tetiva – poškodbe in zdravljenje

Ahilova tetiva je tetiva nad peto, ki povezuje troglavo mišico s petnico. Neprijetna težava lahko nastane, ko pride do vnetja. Ta izraz poznamo iz književnosti, iz zgodbe o starogrškem bojevniku Ahilu, ki ga je mati potopila v reko Stiks in mu s tem omogočila neranljivost. Vendar pa ga je pri potopu držala za peto, ki pa je ni potopila, zato je ta del ostal ranljiv. Ranljivost Ahilove tetive najbolj pogosto občutijo profesionalni in rekreativni športniki pa tudi fizični delavci.

Ahilova tetiva
Ahilova tetiva velja za najmočnejšo tetivo v človekovem telesu, vendar pa je to hkrati precej občutljiv del. Zelo hitro pride namreč do vnetja ali druge poškodbe kot je na primer natrganina. To se predvsem pri športnikih velikokrat zgodi ob nezadostnem ogrevanju in raztezanju pred vadbo, lahko pa se to zgodi tudi zaradi prevelikih obremenitev. Večinoma se te poškodbe pojavijo pri populaciji med 30. in 60. letom. Bolečino, ki ji občutimo v Ahilovi peti imenujemo tudi tendonitis. Nenehen pritisk in draženje povzroči vnetje. Pri hujših poškodbah se lahko zgodi, da se tetiva popolnoma pretrga. Najbolj izpostavljeni športi pri katerih je Ahilova tetiva na udaru so tenis, košarka, nogomet, odbojka in rokomet. Pri fizični delavcih pa gre običajno za problem ponavljajočih se gibov, ki obremenjujejo ta del noge, kar pa lahko privede do vnetja.
Okrevanje po tej poškodbi je lahko dolgotrajno in pusti posledice še nekaj časa. Do popolnega okrevanja vodijo tedni intenzivne fizioterapije. Običajno se program rehabilitacije začne s testom mišične moči, preveri se stopnja gibljivosti gležnja in obseg brazgotine. Nato sledijo ustrezne vaje po navodilih fizioterapevta. V primeru oteklin, zarastlin in drugih težavah pa sledi zdravljenje z aparaturami, ki pripomorejo k hitrejšemu celjenju. Terapevt se nato na podlagi tega kako je Ahilova tetiva poškodovana odloči med vrstami terapije. Te so: terapija z udarnimi globinskimi valovi terapija s K-laserjem in Tecar terapija. Če bi si želeli zdravljenja s pomočjo aparatov si oglejte spletno stran podjetja Semos, kjer boste našli tudi usposobljene fizioterapevte in uredite, da bo vaša Ahilova tetiva spet, kot bi morala biti.

Rate this post