celiakija prehrana

Celiakija – prehrana ima tu glavno vlogo

Pri ljudeh se pojavljajo različne avtoimunske bolezni, ki lahko otežujejo življenje. Nekaterim avtoimunskim boleznim se lahko tudi pomaga, da simptomi niso resnejši. Ena takih bolezni je celiakija, kjer se največkrat ljudje sprašujejo kaj jesti v primeru celiakije. Tu je treba upoštevati strogo dieto, kjer ni glutena. Prav gluten pri bolnikih s celiakijo povzroča bolečine in ostale težave. Zato je treba poskrbeti, da se prehrana uredi in v večini primerov se s tem rešijo problemi.

celiakija prehrana

Kaj je celiakija in kaj narediti v primeru diagnoze?

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki je dedna. Z njo je diagnosticirano približno 1% prebivalstva. Velik problem je, ker veliko ljudi sploh ne ve, da ima celiakijo in svojih težavne znajo prepisati nobenemu bolezenskemu stanju. Zaradi tega je kvaliteta življenja slabša. Kljub temu pa se v zadnjih časih bolj pogosto pri bolnikih odkriva celiakija. Prehrana se pri takih pacientih uredi in večinoma izginejo tudi težave, ki so bolnika prej pestile.

Čeprav na celiakijo vpliva več dejavnikov, je za njen razvoj najbolj nevaren gluten. Takoj, ko se potrdi celiakija, prehrana postane za človeka zelo pomembna in treba je iti na strogo doživljenjsko dieto brez glutena. To je zaenkrat edini učinkovit način zdravljenja. Ampak celotno izboljšanje lahko pride šele leto ali dve po začetku diete brez glutena.

Če ste alergični ali netolerantni na določeno hrano, to še ne pomeni, da je vaša diagnoza celiakija. Prehrana je morda res vzrok za vaše slabo počutje, ampak morate se posvetovati z zdravnikom, zakaj je tako. Lahko ste zgolj netolerantni na določeno prehransko skupino ali pa gre za drugačno vrsto alergij. Vsekakor je treba spremljati svojo prehrano in opazovati po kateri hrani pride do slabega počutja. Ko je diagnosticirana celiakija, prehrana ne sme biti dana na stranski tir. Treba je poskrbeti, da se držite diete, da ne bo prišlo do večjih simptomov bolezni.

Rate this post