parketi

Zakaj so parketi brezčasni in tako dragoceni

Parketi so po definiciji tla, sestavljena iz več kosov lesa, ki tvorijo površino z geometrijskim vzorcem, kar vam ponuja trgovina Floor Experts. Dandanes pa je za ustvarjanje vzorcev parketa mogoče uporabiti veliko različnih vrst talnih oblog. Parketi so tradicionalno izdelani z namestitvijo kosov talne obloge v vzorec. In seveda, to je še vedno tisto, na kar večina pomisli ob besedi parket. Ribja kost je na primer najbolj priljubljen primer te vrste namestitve. Vendar pa se parket lahko nanaša tudi na predhodno izdelane lesene ploščice z vzorcem. Ko so te ploščice nameščene, nastanejo tudi parketni vzorci. Tu nastane velika zmeda, saj nekateri ljudje, ko rečejo, da želijo »parket«, mislijo na površine, ki so vgrajene kot parket. Toda drugi morda razmišljajo o parketih, ki vsebujejo različne dizajne lesenih tal.

parketi
Nekateri stili parketa, na primer ribja kost, obstajajo že od zlate dobe rimskega imperija. Številne rimske ceste so bile zgrajene v tem slogu zaradi njegove strukturne celovitosti. Toda parketi, ki jih poznamo, izvirajo iz Francije v 16. stoletju, kjer so aristokrati razkazovali svoje bogastvo tako, da so najemali delavce, da so v svojih elegantnih palačah ustvarili dovršena tla z geometrijskimi vzorci. Medtem ko so bili tradicionalni vzorci lesenih tal, kot je ribja kost, najbolj priljubljeni v klasičnih domovih 19. in zgodnjega 20. stoletja, parket nikoli ni šel iz mode.
V štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja so bili priljubljeni vzorci košare in šahovnice. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo vse v znamenju ševrona. Dandanes so mešani parketi v modi. Skratka, parket ni nikoli zastarel. Nam ne verjamete? Skočite na katero koli spletno mesto za oglaševanje nepremičnin in primerjajte cene nepremičnin s parketom in brez njega. Ni pomembno, kakšen slog izberete – čudovit parket bo vašemu domu skoraj vedno dodal vrednost pri nadaljnji prodaji.
Mogoče je skoraj vse vrste talnih desk namestiti v geometrijski vzorec, da se ustvarijo parketi. Po drugi strani pa lahko najdete tudi veliko različnih gotovih lesenih ploščic, ki so že na voljo v vzorcih parketa. Parket lahko postavite iz katerega koli materiala.

Rate this post