Poletno delo v tujini je priložnost za nabiranje delovnih izkušenj

Za delo v tujini je potrebno vedeti kar nekaj zadev. Najprej se morate vprašati, kje in na kakšen način iskati delov v tujini, kako se pripraviti na odhod ter podobno. Vse to pa je zlasti odvisno od države, v kateri boste želeli delati.

Ker je naša država del Evropske unije je veliko korakov k delu v tujini veliko lažjih. Zelo dobro je, da pri iskanju dela v tujini veste, katere so možnosti in kje se lahko dobijo najuporabnejši viri ter programi.

Evropska mreža za zaposlovanje

Delo v tujini boste torej veliko lažje našli, če boste na tem področju seznanjeni z nekaterimi ključnimi informacijami. Dobro je na primer vedeti za EURES. To je evropska mreža za zaposlovanje. Zajema vse države Evropske unije ter EGP in Švico. Nudi vam izjemno učinkovito podporo pri iskanju zaposlitve v tujini, na primer objavo prostih delovnih mest, informacije o pogojih dela ter bivanja v različnih državah. Pri nas svetovalci EURES delujejo v sklopu Zavoda za zaposlovanje.

Pravila za delo v tujini

Pravila glede zaposlovanja v tujini ureja vsaka država, in sicer s svojimi zakoni ter pravili. Vsekakor pa imajo pri tem zagotovo ključno vlogo še meddržavni sporazumi. Pri iskanju dela na tujem se lahko na primer zaplete ob priznavanju dosežene izobrazbe in pridobljenega poklica.

Odhod v tujino

Če boste na razgovoru za delo v tujini prepričali delodajalca, boste morali podpisati pogodbo. Nato sledi selitev. Pred tem pa boste morali opraviti še kar nekaj formalnosti. A preden dokončno podpišete pogodbo za delo v tujini, vam svetujemo, da še enkrat temeljito preverite, kaj vse je zapisano v njej. Ključnega pomena je, da se s prav vsem strinjate.

Rate this post