bambus

Čudoviti bambus

Mmmm…, na kaj pomislite, ko vam nekdo omeni Bambus sreče? Ste se kdaj vprašali? Verjamete v energijo, ki jo prinaša v vaš dom rastlina kot je bambus sreče? Na naslednji strani se lahko preberete več o tej znameniti rastlini, ki je temelj energijske postavitve tudi v feng shui-u https://jerihonska-roza.si/sobne-rastline/srecni-bambus/.

Sedaj pa si bambus poglejmo malo pobližje. Najprej poglejmo sobni bambus, to je rastlina, ki se nikoli ne sme izsušiti. Z bambusom ima sobni bambus skupno gracilno eleganco vedno zelenih bilk in poddružino sladike. Da ta leta 1980 uvedena rastlina sodi v drug klan trav, lahko opazimo po vsakoletnih cvetovih, saj je znano da bambus cveti redko. Dejansko kaže staro ime saccharum paniceum na tesno sorodnost s sladkornim trsom. Sobni bambus raste košato in ima dolge olesenele liste, od 15 do 60 cm dolge bilke s 7 cm dolgimi ozkimi listi. Narezane bilke se dolgo ohranijo in jih radi uporabljajo tudi v cvetličarstvu.

Bambus vulgaris Striata, pa je odžagana in ukoreninjena, zeleno črtasta, rumena, debela bilka s stranskim bujno olistanim poganjkom ali več poganjkov. Rastlina zraste okoli meter visoko, premer bilke je od 6 do 8 cm. Poleti rastlino lahko posadite tudi na sončno lego v vrt, poskrbite le da jo boste dovolj zalivali in gnojili vsake 3 tedne.

Vse rastline, ne samo bambus niso samo čudovit oblikovalski element, so tudi koristne za naše dobro počutje. Njihova lepota razveseli dušo, ukvarjanje z njimi odvrača stres in skrbi in omogoča stik z zemljo in bližino narave. Nekaj študij o rastlinah na delovnem mestu je pokazalo, rastline, tudi bambus izrazito pozitivno vplivajo na zdravje in razpoloženje testiranih ljudi. Sobne rastline, med njimi tudi bambus izboljšujejo zrak v našem prostoru, prav tako pa filtrirajo škodljive snovi iz zraka.

Vodne rastline med katere spada tudi bambus potrebujejo nekaj nega in pozornosti tudi v času prezimovanja, predvsem pa jih ne smemo izsušiti.

Rate this post