Kaj je zobni mostiček?

Vsak ima dolžnost, da skrbi za svojo ustno higieno in zobe, kateri nam zagotavljajo samozavest in lep nasmeh. Ko se nam pojavijo kakšne težave se šele potem začnemo zavedati njihovega pomena in kako pomembni so. Največkrat so te težave izpadanje zob, katero kasneje odpravljamo z raznimi nadomestki, kot so zobni mostiček ali implantat. Ampak, kaj pa je zobni mostiček? Zobni mostiček je fiksni protetični nadomestek manjkajočih zob. Malo bolj podrobno si lahko o njih preberete na spletni strani Doktor1A, https://www.doktor1a.com/zobni-mosticek/, prav tako pa vam lahko pomagajo poiskati dobre ponudnike zobozdravstvenih storitev, v Sloveniji in na Hrvaškem. Ob izpolnjeni anketi o zadovoljstvu pacientov pa dobite zraven bon v vrednosti stotih evrov! To je ponudba katere je škoda zamuditi.

Kakšne vrste zobnih mostičkov poznamo? Poznamo zobni mostiček iz kovine, cirkonija, kovine in keramike, porcelana in cirkonija, ter keramičnih oziroma porcelanastih. Njegova namestitev je potrebna, ko se začnejo zobje nagibati v zobno vrzel in se zmanjša ugrizna površina. To lahko otežuje čiščenje zob, ostanki hrane se kopičijo na določenih delih, pojavi se zona gniloba in tkiva lahko obolijo. Zobni mostiček je sestavljen iz dveh prevlek in enega ali več vmesnih členov.

Kako pa se naredi zobni mostiček? Najprej se posvetujemo s svojim zobozdravnikom, kateri nam obrusi zobne nosilce, na katerega odtisne maso, da lahko vidi prostor med zobmi in njihov položaj. Nato se izdelajo zobne krone za zaščito, po kateri sledi še preverjanje ogrodja. Zadnji korak pa je preverjanje ugriza, kjer se odstrani ves odvečen porcelan in glaziranje/ cementiranje za pritrditev, ter daljšo obstojnost. Lahko bi rekli, da je namestitev zobnega mostička dolg in zahteven postopek, ki ni ravno poceni, ampak če želimo imeti lep nasmeh moramo tudi kdaj malo potrpeti. Preden se odločimo za zobozdravstvenega tehnika se je dobro tudi pozanimati, kdo delo opravi najbolje in da je življenjska doba storitev dolga.

 

Rate this post