Znanstveniki odkrili bakterijo, ki se prehranjuje z odpadki in proizvaja elektriko

Ti impresivni mikroorganizmi, ki jih lahko najdemo v gejzirskem jezeru Heart Lake, lahko pretvarjajo onesnaževanje iz okolja v električno energijo.

Jezero se nahaja v nacionalnem parku Yellowstone. Tu najdemo gejzirska jezera v katerih je temperatura vode od 40 do 90 stopinj Celzija. V njih živijo zelo zanimivi organizmi, ki je sicer ne najdemo skoraj nikjer drugje na svetu.

Raziskovalci iz univerze v Washingtonu so bili prvi, ki so te mikroorganizme natančno preučili. Ti mikrobi bi lahko bili ključni za reševanje problemov onesnaževanja po svetu in večjega povpraševanja po električni energiji, s katerimi se sodobni svet sooča.

Za preučevane mikroorganizmi so ugotovili, da se prehranjujejo s pomočjo umazanije in odpadkov v vodi. To storijo tako, da strupene odpadke spremenijo v manj škodljive snovi pri tem pa ustvarjajo električno energijo.

Eden izmed raziskovalcev je razložil, da bakterije prenašajo svoje elektrone v kovine ali druge trdne površine in pri tem ustvarijo tok električne energije, ki bi se lahko uporabil za napajanje predmetov z nizko električno porabo.

bakterije

 

Zbiranje bakterij iz vode je bilo zelo zahtevno. Raziskovalci so v vodo položili nekaj elektrod in upali, da se jim bodo približale bakterije. V ta namen so izumili poceni, prenosen in toplotno odporen potenciostat. To je elektronska naprava, ki je potrebna za nadzor celice s tremi elektrodami.

Raziskovalci so elektrode v vodi pustili 32 dni. Poskus se je izkazal za uspešnega, saj so po pretečenem času uspešno ujeli nekaj bakterij, v njihovem naravnem in optimalnem okolju.

Težko je ustvariti v laboratoriju podobne razmere kot so v geotermalnem vrelcu, kjer lahko bakterije preživijo. Zato je bil velik uspeh, da so bakterije ujeli in lahko preučili v za njih naravnem okolju, za katerega so najbolj prilagojene.

To ni prva raziskava, ki je demonstrirala uporabo bakterij za uporabo električne energije. V drugih eksperimentih so uporabile bakterije, ki so prečistile odpadno vodo in pri tem ustvarile nekaj električne energije.

Ali leži ključ do rešitve onesnaževanih in energetskih težav sveta v teh majhnih organizmih še ne vemo. To nam bo povedal čas.

5/5 - (2 votes)