Treking kolesa

Treking kolesa – vsestranska izbira za dolge razdalje

Običajno lahka kolesa, ki imajo širok izbor prestav in so primerna za uporabo na različnih razdaljah, ne samo na kratkih, temveč tudi na zelo dolgih potovanjih, se imenujejo treking kolesa. Prav tako so bolj primerna za asfaltne ceste kot klasična gorska kolesa. Treking kolesa lahko opišemo kot bolj športna mestna kolesa, nekje med mestnim, gorskim in cestnim kolesom. Običajno imajo lažje prestavljanje, več gorskih komponent, kot so menjalniki in zavore, ter pogosto vzmetene vilice.

Treking kolesa

Izbira kolesa glede na dolžino potovanja

Za krajša potovanja, na primer nekaj dni ali teden, bo skoraj vsako kolo zadostovalo. Toda če načrtujete daljše kolesarske izlete, je dober razlog za uporabo kakovostnejšega kolesa, ki bo zdržalo obremenitve. Če načrtujete mesečno turo ali še daljše potovanje, potem razmislite o resnično odličnem treking kolesu. Morda bi morali razmisliti tudi o električnih kolesih, ki vam lahko pomagajo pri vzponih ali v trenutkih, ko bi bili preveč utrujeni za samostojno pedaliranje.

Izbira pnevmatik za različne terene

Če se boste večinoma vozili po asfaltiranih cestah in urejenih kolesarskih stezah, lahko uporabite pnevmatike praktično katere koli širine. Vendar vam bodo tanjše pnevmatike omogočile hitrejše in učinkovitejše kolesarjenje po asfaltu. Klasična treking kolesa so običajno zasnovana za dolge razdalje po večinoma asfaltiranih cestah. Če pa vas bo pot pogosto vodila izven urejenih cest, po makadamskih stezah ali položnih gozdnih poteh, razmislite o širših pnevmatikah z več tekalne plasti. Glede na vrsto terena, po katerem se boste peljali, pa bo morda gorsko kolo celo bolj primerno za vašo turo kot treking kolo.

Izbira kolesa za oddaljene destinacije

Če načrtujete potovanje na oddaljeno lokacijo, kjer je dostop do popravila koles vprašljiv, je pomembno, da razmislite o naložbi v kakovostno kolo. Na takih potovanjih si želite zanesljivega kolesa, ki se verjetno ne bo pokvarilo in vas pustilo daleč stran od civilizacije. Na destinacijah, kot so Evropa, ZDA, Kanada, Avstralija ali Nova Zelandija, kjer so rezervni deli in servisne delavnice na voljo skoraj povsod, pa ste lahko brez skrbi zaradi morebitnih težav s kolesom.

Rate this post