Poper

Poper je ena izmed najbolj znanih sestavin na svetu.

Poper ima veliko svojih skrivnosti, vse kar morate vedeti o njem si preberite v  nadaljevanju. Poper raste na rastlini poprovec v teoriji je poper rastlina družina pa so poprovke. Rastlina je 10 metrov dolga ovijalka, ki raste ob drevesih.

Poper je poznan že več tisočletjih, Indija ga pozna že najmanj dve tisočletji. Zapise v njem najdemo v grški zgodovini ter pa tudi v  rimskem cesarstvu skozi njegov celoten obstoj. Poper je v tistih časih imel skoraj največjo vrednost, ki si je v današnjih časih sploh ne moremo predstavljati, dokler niso odkrili »Novega sveta«, ko ja prizor stopil čilij in podobne začimbe.

 

Črni poper se v latinščini imenuje Piper Nigrum, ki ga še dan danes uporabljajo v medicini, kot sredstvo za lajšanje raznih bolečin. V starem svetu so ga ljudstva uporabljala za zdravljenje zaprtosti, zobobolov, opeklin ter  nespečnosti. V trgovinah lahko najdemo več različnih vrst poprov, kot so črni, beli, sivi, zeleni in rdeči poper. Po svetu pa je najbolj znan črni poper, beli poper se dodaja juham in raznim omakam, sivi poper je nekakšna preprosta mešanica  belega in črnega popra, zeleni poper je nekoliko sadnega priokusa, najredkejši med njimi pa je rdeči poper. Poper je za svoj značilen okus in ostrino hvaležen piperinu. Črni poper ga vsebuje nekoliko pet do deset odstotkov, bel pa nekoliko več. Če poper povonjamo po navadi kihnemo, ker pipermin zadrži nosnice zaradi svoje pikantnosti, a pravi razlog je še vedno neznan. Če boste poper pravilno shranjevali bo okus in aromo ohranil tudi več let, po četrtem letu pa začne izgubljati obe njegovi lastnosti. Poper shranjujte v temnem prostoru in na sobni temperaturi in v neprodušnih posodicah, ki so narejene iz stekla. Če je poper še dober in da ni izgubil svojih značilnosti preverimo tako, da ga zdrobite in povohate če ima se vonj.

 

Rate this post