olje črne kumine

Olje črne kumine; zdravilo iz narave

Že v starem Egiptu so govorili, da je olje črne kumine zdravilo za vse bolezni in zlo. Ekološko pridelano olje črne kumine pridobivajo s procesom hladnega stiskanja, iz najkakovostnejših semen črne kumine, ki prihajajo naravnost iz Egipta, starodavne zakladnice znanja. Zakaj pa je ravno olje črne kumine iz egiptovskih semen najkakovostnejše? Zato ker naravni dejavniki suhega in vročega podnebja omogočajo, da se vse pozitivne lastnosti rastline, ki olju dajejo zdravilne učinke, kar najbolje in v največji količini izrazijo.

olje črne kumine

Staro zdravilo za vsestransko uporabo

Olje črne kumine je narejeno iz biološko pridelane črne kumine, rastline z latinskim imenom Nigella sativa. S to zdravilno rastlinico se je verjetno srečal že vsak izmed nas, pa se verjetno niti ni zavedal, da jo ima pred sabo. Črna kumina namreč ni zgolj zdravilna rastlina. Zaradi svojega prijetnega modro-vijoličnega videza, je zelo pogosta okrasna rožica, s katero se lahko srečamo v mnogih cvetličnih vrtovih.

Čeprav izvorno gledano, olje črne kumine izhaja iz daljnega Egipta, naj bi zgodovina njegove uporabe segala še precej dlje v preteklost zdravilstva. Tako se na primer na vzhodu olje črne kumine v zdravilne namene uporablja že več tisočletij. Ni čudno, da jo vzhodnjaška medicina uvršča v sam vrh zdravilnih rastlin. Kako pa sploh pridobijo zdravilno olje? Ob koncu poletja na rastlini nastanejo črne, maku podobne strukture, v katerih se skriva cela zakladnica črnih semen. Ravno semena pa so tista, ki v sebi skrivajo zdravilno olje. Iz semen se v postopku hladnega stiskanja pridobijo olje, ki se nato uporablja v zdravstvene namene. Olje kot tako je značilne temne barve, njegov okus in aroma pa nekoliko pikantna. Glavna bioaktivna sestavina, ki olju daje značaj, pa je timokinon.

Uporaba olja, pa tudi semen črne kumine je vsestranska. Olje je uporabno za izvajanje različnih razstrupljevalnih kur, pomaga pri uravnavanju prebave in pozitivno učinkuje pri najrazličnejših alergijskih težavah Zaradi njegovega značilnega okusa je olje zelo cenjeno v svetovni kulinariki, predvsem za začinjanje solat, mesa in zelenjave. Ker vsebuje omega 3 maščobne kisline, lahko po njem posežejo tudi vsi tisti, ki se morajo, zaradi zdravja, držati diet.

Rate this post