dedovanje

Dedovanje – znanje, ki vam lahko zelo koristi

Dedovanje in vprašanja povezana z njim so med dediči pogosto zelo slabo razjasnjena, kar je tudi glavni razlog, da pri delitvi premoženja po pokojniku prihaja do številnih nepotrebnih nesoglasij in sporov. Točne in jasne odgovore na vse, kar zadeva dedovanje, vam lahko kar najbolj točno poda dobra in izkušena odvetniška pisarna, ki se ukvarja z dednim pravom.

V grobi definiciji je dedovanje del civilnega prava, pri katerem gre za urejanje premoženjskih razmerij med umrlim in njegovimi dediči. Ti so lahko zakoniti in jih določa Zakon o dedovanju. Lahko pa jih je pokojni sam določil v posebnem dokumentu, ki mu pravimo oporoka. Toda katera od teh možnosti ima prednost? V prvi vrsti se pri delitvi premoženja vedno upošteva volja pokojnika, zato ima oporoka prednost. A potrebno je poudariti, da mora biti ta napisana pravilno, nato pa še overjena, saj sicer ne velja. To pa pomeni, da se lahko stvari zopet precej zakomplicirajo.

dedovanje

Za pomoč se obrnite na strokovnjaka

Ravno zaradi natančnosti, s katero mora biti napisana oporoka o dedovanju vam svetujemo, da se za njeno pisanje obrnete na odvetnika, ki vam bo znal svetovati in postopek speljati pravilno. Vendar pa odvetnik za dedno pravo ne pomaga zgolj pri pisanju oporoke, ampak vam, v kolikor ste zakoniti dedič, pomaga tudi pri reševanju morebitnih sporov pred sodiščem. Nobena skrivnost namreč ni, da je dedovanje pogosto jabolko spora med družinskimi člani.

Ker pa si vsakdo želi, da dobi tisto, akr mu pripada, je nujno potrebno, da imate ob sebi strokovnjaka. Ta vam bo pomagal pri zagovarjanju vaših lastnih interesov, vas podučil o pravicah in dolžnostih ter vam tako pomagal pri kar se da hitrem zaključku postopka. Sodni procesi, katerih predmet je dedovanje so namreč lahko zelo dolgi in naporni. Dober odvetnik zato zna prepoznati tudi kdaj se je pametno odločiti za sporazum z ostalimi udeleženci ter tako zaključiti mučne razprave.

Rate this post