čebelji vosek cena

Čebelji vosek — Cena tega izdelka je danes višja

Veste katerega osnovnega čebeljega proizvoda dandanes primanjkuje? Pravilen odgovor je trde rumene snovi, prijetnega vonja, ki se imenuje čebelji vosek, cena tega izdelka pa je zaradi primanjkovanja danes višja. Za izdelavo enega kilograma čebeljega voska je namreč potrebnih kar 150.000 čebel, slednjih je na svetu danes manj, zato je manj tudi njihovega dišečega proizvoda.

Kaj je čebelji vosek?
To je rumen in dišeč pridelek, ki ga čebele izdelujejo v svojih voskovnih žlezah na zadnjem delu telesa. Proizvajajo ga mlade čebele panja, ki imajo na telesu osem parov voskovnih žlez, iz katerih med presnavljanjem medu priteče čebelji vosek. Cena tega rumenega voska je danes višja, ker je izdelka na svetu malo, zaradi svoje naravnosti in kakovosti pa je povsod po svetu izjemno cenjen.
Primanjkuje ga zato, ker je za izdelavo voska najprej potrebno doseči dva pogoja. Prvi pogoj nastanka rumenega voska je, da se čebele že v prvih dneh svojega življenja začnejo hraniti s cvetnim prahom, saj na ta način dobijo potrebno beljakovino, ki omogoča nastanek maščobnih celic. Drugi pogoj pa je zadostna zaloga medu v čebeljem panju, med je namreč surovina potrebna za nastanek voska. Tisti čebelarji, ki imajo zadosti čebel pridelujejo naravni čebelji vosek. Cena tega izdelka pa je danes tako visoka, da velja naravni čebelji vosek za drag produkt.

čebelji vosek cena

Sveče iz čebeljega voska
Zanimiv izdelek so sveče iz čebeljega voska, te so izjemno dišeče, njihov vonj namreč spominja na med in propolis. Narejene so brez umetnih barvil, saj je njihova belo-rumena barva pridobljena od cvetnega prahu. Te sveče gorijo zelo čisto in relativno dolgo, prav tako pa v okolico oddajajo veliko več toplote, kot navadne sveče. Zagotovo pa je pri njih pozitivno še to, da ne vsebujejo zdravju škodljivih dodatkov, osnovna sestavina je namreč ravno čebelji vosek. Cena teh izdelkov se giblje od enega pa do dvajsetih evrov na izdelek.

Rate this post